Huidverzorgingsproducten tegen een beschadigde huid

Naarmate we ouder worden wordt onze celdeling anders. Wanneer we jong zijn en nog in de groei zijn, is onze celdeling sneller. Zo ook de celdeling in onze huid. Wanneer de huid beschadigd raakt door invloeden van buitenaf, zoals de zon, beschadigen de cellen in onze huid tot in de celkern. Het gevolg is dat deze cellen bij de celdeling weer nieuwe cellen maakt die kortere telomeren bevatten. Kortom, beschadigde cellen brengen beschadigde cellen voort.

Dat is ook de reden waarom het absoluut heel belangrijk is om de huid van kinderen goed te beschermen in de zon. Zij zijn vatbaarder voor het aanmaken van beschadigde huidcellen waardoor huidkanker veroorzaakt wordt, omdat hun celdeling van nature sneller is dan die van een volwassene.

Het korter worden van de telomeren in de cellen van de huid ten gevolge van invloeden van buitenaf, noemen we een beschadigde huid.

 

UVA/UVB bescherming

Maar ook volwassenen hebben het absoluut nodig om hun huid goed te verzorgen en te beschermen tegen de zon. UV-straling is namelijk de grootste oorzaak van huidveroudering, huidbeschadigingen, rimpels, lijntjes, pigmentvlekken, een droge en vochtarme huid en uiteraard ook huidkanker.

Natuurlijk hebben we de zon hard nodig, ook voor de aanmaak van vitamine D in de huid onder invloed van de zon. Een goede huidbescherming in de zon met een goede UVB-UVA filter is echter wel pre om niet alleen rimpels en huidveroudering maar ook huidkanker te voorkomen.

 

Telomeren

Waar we nog prachtig mooie cellen maken wanneer we jong zijn, worden naarmate we ouder worden, de zogeheten telomeren aan de uiteinden van ons DNA korter. Dit leidt tot veroudering. Ook in de huid, zodat er rimpels ontstaan. Dit is een natuurlijk proces wat nog eens versneld kan worden door invloeden van buitenaf, zoals vrije radicalen, UV-straling, rook en vervuiling.

 

Telomeren

 

Anti-oxidanten en telomeren tegen huidveroudering en rimpels

Er zijn een aantal stoffen in cosmetica die actief huidbeschadigingen ten gevolge van de zon bestrijden.

Telomeren zijn eiwitten aan de uiteinden van ons DNA. Telomeren in cosmetica geven verbluffende resultaten op de huid die door de zon beschadigd is en telomeren in cosmetica verminderen rimpels significant en verstevigen de huid.

Anti-oxidanten zijn heel erg belangrijk voor een goede en gezonde celdeling en anti-oxidanten gaan huidveroudering en rimpels actief tegen. Anti-oxidanten zijn verschillende stoffen, bijvoorbeeld Vitamine A, E en Vitamine C vallen onder antioxidanten.

Voor een beschadigde huid is het ook fijn om cosmetica te gebruiken die de voedingstoffen gedoseerd afgeven gedurende de dag, zodat de huid naar behoefte kan opnemen en de nieuwe cellen die gevormd worden weer gevoed en dus gezonder zijn.

Cosmetica die de collageen aanmaak in de huid stimuleren werken beter tegen rimpels dan cosmetica die collageen bevat. Meestal wordt er plantaardig collageen in een crème gedaan om te hydrateren, terwijl de anti rimpel crèmes over het algemeen antioxidanten, telomeren, aminozuren en vitamine A, E, C en F bevatten die de natuurlijke collageen aanmaak in de huid stimuleren om actief de vorming van rimpels te remmen en bestaande rimpels te verminderen en minder diep te maken.

Rozenbottel is ook een bekend ingrediënt wat ingezet wordt tegen littekens, beschadigingen en een droge huid.