Huidverzorgingsproducten bij eczeem

Veelvoorkomende huidproblemen zijn eczeem, allergie en irritatie. Er zijn verschillende soorten eczeem te onderscheiden die verschillende symptomen en oorzaken hebben. We sommen hieronder een lijst op van verschillende soorten eczeem.

 • Constitutioneel eczeem,  ook wel atopisch eczeem genoemd en bij baby's wordt dit dauwworm genoemd
 • Dyshidrodisch eczeem, aanwezig op handen en voeten
 • Seborroïsch eczeem, is vooral aanwezig op de hoofdhuid. Bij baby's wordt deze soort eczeem als Berg aangeduid
 • Contact eczeem, dit is een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof
 • Nummulair eczeem, komt vaak voor op armen en benen
 • Dermatitis herpetiformis, een vorm van eczeem die vaak samenhangt met coeliakie
 • Hypostatisch eczeem, bij deze vorm van eczeem is er sprake van slechte een doorbloeding in de (onder)benen

 

Allergie en huidirritatie

De symptomen van een allergie en een huidirritatie zijn nagenoeg gelijk, waardoor het moeilijk is om vast te stellen waar je last van hebt. De oorzaak van beiden is echter wel verschillend.

Kort gezegd heb je last van een huidirritatie wanneer je in contact komt met een irriterende stof. Er bestaan stoffen die voor iedereen irriterend zijn, dus iedereen die met deze stof in aanraking komt op de huid, zal hier huidirritatie aan overhouden. Deze irritatie is veelal plaatselijk, en breekt uit op de plek waar je huid in aanraking is gekomen met de irriterende stof.

Bij een allergie kan je zelf de stof niet verdragen. Vaak gaat het om stoffen die al de eigenschap hebben of bekend staan om het feit dat ze snel tot irritatie of allergie kunnen leiden, maar soms ben je allergisch voor een stof die onschuldig is voor je gezondheid en waar heel veel mensen wel goed tegen kunnen, zoals pollen of zelfs het als hypoallergeen beschouwde lavendel.

De plaats waar de uitslag zich bevindt op het lichaam geeft meestal ook een aanwijzing. Bij een allergische reactie hoeft de huidreactie niet per definitie alleen op de plek te ontstaan waar je in contact bent gekomen met de stof waar je allergisch voor bent. Zo kan je dus eczeem krijgen op plaatsen waar de huid van nature wat dunner is, terwijl je op een andere plek in aanraking bent gekomen met het allergeen. Dat gegeven maakt het ook meteen een stuk lastiger om te bepalen waar je nou exact op reageert.

 

Constitutioneel eczeem,  atopisch eczeem en dauwworm

Als je last hebt van constitutioneel eczeem (atopisch eczeem), reageert je huid overgevoelig op bepaalde stoffen. Je afweersysteem maakt spontaan antilichamen tegen stoffen aan, die normaal in de omgeving aanwezig zijn en waar anderen geen antilichamen tegen aanmaken. Bij constitutioneel eczeem speelt erfelijke aanleg een rol. Vaak zie je dat je ouders er ook last van hebben en dat je zelf als baby al last had van constitutioneel eczeem, we noemen het in dat geval dauwworm.

Voornamelijk hebben baby’s en jonge kinderen last van constitutioneel eczeem. Gelukkig zijn er veel kinderen die na enkele jaren over constitutioneel eczeem heen groeien, maar helaas kan constitutioneel eczeem ook chronisch worden. Constitutioneel eczeem begint vaak in de baby tijd, maar niet iedereen heeft er al vanaf baby af aan last van. Constitutioneel eczeem kan zich ook nog op latere leeftijd openbaren.

Bij baby's zit het constitutioneel eczeem vaak in het gezicht en in de hals, of achter de oren. Bij kinderen en volwassenen vind je constitutioneel eczeem vaak op de dunnere huid in de huidplooien, zoals de binnenkant van de ellebogen en knieën.

In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van constitutioneel eczeem. Het is bij kinderen zelfs één van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Astma komt vaker voor als chronische aandoening, constitutioneel eczeem staat op de tweede plaats.

 

Oorzaken van constitutioneel eczeem

Zoals al aangegeven speelt vaak een erfelijke factor een rol, maar er zijn een paar stoffen aan te wijzen waar mensen met constitutioneel eczeem vaak op reageren.

 • De zogeheten inhalatieallergenen: Huisstofmijt, stuifmeel/pollen van grassen en bomen en huidschilfers van honden en/of katten.
 • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, vis, pinda en noten.
 • Sterke reinigingsmiddelen en chemicaliën
 • Wollen kleding, of aanraking van andere dieren
 • Inspanning, warmte en zweet
 • Spanning of stress
 • Vermoeidheid of ziekte (verlaagde weerstand)

 

Symptomen van constitutioneel of atopisch eczeem

Constitutioneel eczeem heeft een aantal verschillende symptomen, die uiteraard als vervelend worden ervaren:

 • Jeukende huid
 • Droge huid
 • Rode bultjes op de huid
 • Schilfering van de huid

 

Verstoorde barrièrefunctie van de huid bij constitutioneel of atopisch eczeem

Bij constitutioneel eczeem is er vaak sprake van een verstoorde barrièrefunctie van de huid, dit wordt behandeld op de pagina over een vochtarme huid.

Wanneer je last hebt van constitutioneel eczeem is het van belang om de (gezichts-)huid op een milde wijze te reinigen en niet alleen te wassen met water, nu het gebruik van alleen (kraan)water de huid verder zal uitdrogen.

 

Het reinigen van de huid met constitutioneel eczeem

Hoewel je natuurlijk zo min mogelijk verschillende stoffen wil gebruiken om de huid zo min mogelijk te irriteren, is het van belang om te weten dat water je huid eigenlijk alleen maar uitdroogt en dat je eczeem dus niet opknapt van je huid alleen met water reinigen.

Zeker wanneer je erg veel last hebt van constitutioneel eczeem en bij het minste of geringste opnieuw uitslaat, raden we aan je huid te reinigen met een olie (the Oil Cleaning Method) of met een hydrolaat, om de huid terug te vetten in plaats van verder uit te drogen met alleen reinigen met water.

 

Wat is dyshidrotisch eczeem?

Dyshidrotisch eczeem is een vorm van handeczeem. De huid van de handen, handpalmen en soms ook de huid van de voeten raken ontstoken. Dyshidortisch eczeem komt geregeld voor en kan acuut of chronisch zijn.

Dyshidrotisch eczeem komt voornamelijk voor op de handpalmen, de zijkanten van de vingers en de voetzolen en kenmerkt zich met de volgende symptomen:

 • (Lichte) jeuk
 • Schilfering van de huid
 • Blaasjes op de huid
 • Vochtafscheiding uit de blaasjes
 • Roodheid (bij de chronische vorm van dyshidrotisch eczeem)

 

Oorzaken van dyshidrotisch eczeem

De exacte oorzaak van dyshidrotisch eczeem is onduidelijk, vermoed wordt dat er ook een erfelijke factor een rol speelt, omdat je een grotere kans hebt om dyshidrotisch eczeem te ontwikkelen wanneer je ook last hebt van constitutioneel eczeem.

Er zijn een aantal factoren, die een mogelijke rol spelen bij het uitlokken van dysihidrotisch:

 • Langdurig contact met irriterende en/of uitdrogende stoffen. Handeczeem kan ook veroorzaakt worden door contacteczeem
 • Een schimmelinfectie
 • Als je atopisch/constitutioneel eczeem hebt (gehad), heb je een verhoogd risico
 • Stress, spanning en vermoeidheid is net zoals bij vele andere soorten eczeem een uitlokkende factor.

 

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem komt vooral voor op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals in het gezicht, op het behaarde hoofd en de oren. Het komt  bij ongeveer 5% van de bevolking voor. Seborroïs eczeem is een milde vorm van eczeem, en bijvoorbeeld hoofdroos wordt gezien als een lichte vorm van seborroïsch eczeem. Bij hoofdroos is het belangrijkste kenmerk de zichtbare schilfering van de hoofdhuid.

Bij (pasgeboren) baby’s kan een vorm van seborroïsch eczeem voorkomen, het heet dan berg. Meestal is de vorm bij baby's ernstiger, de huidschilfers kunnen in sommige gevallen plakkaten op het hoofd vormen. Seborroïs eczeem komt ook vaak voor in de leeftijdscategorie 18-40 jaar. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen.

 

De symptomen van seborroïs eczeem

Seborroïs eczeem kent de volgende kenmerkende symptomen

 • Roodheid van de huid
 • Schilfers die vaak gelig van kleur zijn
 • Jeuk aan de hoofdhuid, eventueel gezicht en rond de oren

 

Oorzaken van seborroïs eczeem

Bij seborroïsch eczeem reageert je afweersysteem met een ontstekingsreactie op een gist (Pityrosporum ovale) die van nature in de huid voorkomt. Wanneer je last hebt van seborroïsch eczeem, heb je grotere hoeveelheden gist op je hoofdhuid en dit leidt tot (afweer) klachten.

Net als andere eczeem soorten kunnen emotionele spanningen en stress het eczeem verergeren. Ook lage temperaturen en droge lucht kunnen het eczeem verergeren. Vermijd bij seborroïs eczeem het gebruik van veel zeep en draag zo min mogelijk een muts of pet, want dit kan het eczeem verslechteren. In de zomer verminderen de verschijnselen onder invloed van de UVB straling van de zon.

 

Wat is contacteczeem?

Contacteczeem is een ontsteking van de huid, die veroorzaakt wordt doordat je huid in aanraking komt met een bepaalde stof. Contacteczeem is onder te verdelen in twee soorten eczeem:

 • Allergisch contacteczeem
 • Irritatief contacteczeem (ortho-ergisch contacteczeem genoemd)

 

Allergisch contacteczeem

Als je allergisch contacteczeem hebt, veroorzaakt een bepaalde stof (allergeen) in de huid een allergische reactie. Je bent door (huid)contact met die bepaalde stof allergisch geworden. Er bestaan stoffen waar veel mensen allergisch op reageren, maar soms kan je ook te maken hebben met een allergie voor een stof die voor het overgrote deel van de mensen geen enkel probleem vormt, zoals een zeldzame aloë vera of cocos olie allergie.

Het komt soms ook voor dat je alleen last van overgevoeligheidsreacties hebt wanneer de huid in contact komt met het allergeen en vervolgens de huid met zonlicht in aanraking komt. Dit kan voorkomen bij parfums of cosmetica. Dit heet foto-allergisch contacteczeem.

 

Irritatief contacteczeem

Irriterende stoffen veroorzaken irritatief contacteczeem. Dit kunnen oplosmiddelen, zuren of zepen zijn. Door de inwerking van deze irriterende stoffen, kan de huid zichzelf niet voldoende herstellen en ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid. Bij irritatief contacteczeem geldt dat iedereen en iedere huid na lang of kortdurende blootstelling irritatief contacteczeem ontwikkeld, omdat er simpelweg sprake is van een huid irriterende stof.

Bij contacteczeem speelt erfelijke factor geen rol. Wel heb je, door je genetische grotere gevoeligheid, een grotere kans om contacteczeem te krijgen als je ook al constitutioneel of atopisch eczeem.

 

Symptomen van contacteczeem

Bij contacteczeem heb je de volgende symptomen:

 • Jeuk van de huid
 • Rode bultjes op de huid
 • Schilfering van de huid
 • Vochtafscheiding (natten / vochtig eczeem)

Contacteczeem bevindt zich meestal op de plaats waar de allergeen in contact is gekomen met de huid. Daar is de reactie het grootst. De huid rondom die plek kan soms ook reageren.

 

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem is een ontsteking van de huid, met een kenmerkend uiterlijk. Er worden typische ronde plekken gevormd op voornamelijk armen en benen. Soms komen deze plekken ook op de romp voor. Deze plekken hebben een scherpe begrenzing en lijken op muntstukken. Nummulair betekent dan ook "muntvorming". Vaak komen deze plekken symmetrisch voor op de armen en benen.

 

Oorzaken van nummulair eczeem

Bij nummulair eczeem is de oorzaak niet geheel duidelijk, maar er zijn wel factoren bekend die het eczeem kunnen uitlokken:

 • Uitdroging van de huid
 • Allergische factoren

Nummulair eczeem komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen en meestal hebben volwassenen met nummulair eczeem geen aangeboren aanleg voor eczeem. Bij jonge kinderen kan atopisch eczeem juist soms de vorm aannemen van nummulair eczeem.

 

Symptomen van nummulair eczeem

Nummulair eczeem heeft de volgende symptomen:

 • Jeuk
 • Schilfering
 • Vochtafscheiding
 • Roodheid
 • Droge huid

 

Dermatitis Herpetiformis

Dermatitis herpetiformis is een vorm van eczeem, die vaak samenhangt met coeliakie* (gluten intolerantie, waarbij de dunne darm beschadigd raakt door een afweerreactie op gluten). Gluten is een eiwit dat voorkomt in producten zoals tarwe, rogge, gerst en spelt en zit in producten die van deze granen zijn gemaakt. Dermatitis herpetiformis wordt vaak bij jong volwassenen vastgesteld. Als je dermatitis herpetiformis hebt, is er een grote kans dat je óók coeliakie hebt, maar gek genoeg hebben mensen met coeliakie vaak geen last van deze eczeem soort.

Dermatitis herpetiformis komt voornamelijk voor op de ellebogen, knieën, schouders en billen.

Naast overgevoeligheid voor gluten speelt erfelijke aanleg bij dermatitis herpetiformis een rol.

 

Symptomen van dermatitis herpetiformis

De volgende symptomen komen voor:

 • Jeuk
 • Rode bultjes
 • Blaasjes
 • Blaren

 

Hypostatisch eczeem

Bij hypostatisch eczeem is er sprake van een slechte doorbloeding in de (onder)benen en het komt veel bij vrouwen vanaf middelbare leeftijd, maar ook mannen kunnen het krijgen.

 

Oorzaak van hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding in de (onder) benen. Hypostatisch eczeem zit dan ook voornamelijk op de (onder)benen, maar kan zich uitbreiden naar de bovenbenen, armen en zelfs naar de romp.

 

Symptomen van hypostatisch eczeem

De volgende symptomen komen voor:

 • Jeuk
 • Schilfering
 • Roodheid

 

Huidverzorgingsproducten tegen eczeem

In het stukje over de huid met eczeem reinigen gaven we al aan dat een huid met eczeem vaak droog is en dat deze verder uitdroogt door de huid alleen met water te reinigen. Met het reinigen met water voorkom je verdere allergische reacties, maar je eczeem wordt er niet beter van.

Er zijn een aantal oliën en hydrolaten die geschikt zijn voor het behandelen van eczeem. Deze kunnen op lichaam, gezicht en hoofdhuid gebruikt worden.

Hieronder een korte opsomming:

Calendula hydrolaat en calendula olie - kalmerend en helend. Werkt heel goed op eczeem wat vooral reageert op temperatuur schommelingen. De werking van calendula is kalmerend en stabiliserend. Een unieke eigenschap van calendula is dat het verkoelt wanneer er te veel hitte (roodheid) aanwezig is en verwarmd wanneer het eczeem opvlamt bij kou (droog en schilfers). Calendula hydrolaat en calendula olie is heilzaam bij constitutioneel (atopisch) eczeem, seborroïsch eczeem en bij overige vormen van eczeem, zolang de huid niet open is.

Kamille hydrolaat, kamille olie en kamille poeder- kalmerend en verkoelend. Kamille hydrolaat werkt helend en verzachtend en kalmerend. Kamille brengt ook emotioneel rust. Vooral wanneer je eczeem opvlamt tijdens periodes van stress, vermoeidheid of een lagere weerstand, is kamille hydrolaat of kamille olie ideaal om te gebruiken op je eczeem. Kamille hydrolaat en kamille olie is geschikt voor constitutioneel eczeem en bij seborroïsch eczeem.

Kamille poeder kan je in bad gebruiken, of als packing of er een gezichtsmasker mee maken aangelengd met calendula hydrolaat.

Kamille hydrolaat of olie en calendula hydrolaat of olie kunnen met elkaar gemengd worden voor optimaal resultaat.

Jeneverbes hydrolaat of jeneverbes poeder - Jeneverbes hydrolaat ondersteunt het lichaam bij ontgifting, heeft een antiseptische werking en stimuleert de afscheiding van vloeibare en vaste giftige stoffen. Jeneverbes hydrolaat is dus ideaal bij contact eczeem en kalmeert de onrustige huid. Een huid met vochtig, open of nat eczeem knapt op van deppen met jeneverbes hydrolaat. Ook kan je van jeneverbes poeder een packing maken of een gezichtsmasker. Je kan jeneverbes poeder goed mengen met een hydrolaat, maar als je last hebt van open, nat of vochtig eczeem gebruik je hiervoor nooit calendula hydrolaat. Kies in dat geval liever voor kamille hydrolaat, rozen hydrolaat of linden hydrolaat. Jeneverbes hydrolaat werkt goed tegen seborroïs eczeem, dyshidrodisch eczeem en contacteczeem.

Hamamelis / toverhazelaar hydrolaat - Hamamelis (Toverhazelaar) hydrolaat is een destillaat uit de bladeren, bast en twijgen van de toverhazelaar. Hamamelis hydrolaat werkt ontstekingsremmend, antiseptisch, samentrekkend, zuiverend, verzachtend en als een sterke anti-oxidant. Dit hydrolaat kan uitstekend gebruikt worden als gezichtslotion. De doorbloeding wordt gestimuleerd en werkt helend op een beschadigde huid. Hamamelis vermindert roodheid (couperose), uitslag en schilfering van de huid. Het verzacht eczeem en psoriasis en is heel erg geschikt om hypostatisch eczeem en nummulair eczeem te behandelen.

Lindebloesem hydrolaat - Lindebloesem hydrolaat kan ingezet worden bij jeuk, kloven, insectenbeten en lichte brandwonden met deppen, verstuiven en kompressen. Kalmeert de geïrriteerde huid. Gebruik bij eczeem lindebloesem hydrolaat in combinatie met een ander hydrolaat, olie of kruiden poeder.

Lijnzaad poeder - Lijnzaad bevat een hoog gehalte aan omega 3 en omega-6 essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor een gezonde huid en kan ook extern worden toegepast om de huid extra te helpen genezen van onzuiverheden. Lijnzaad is nuttig voor het genezen van littekens, schaafwonden en heeft ook goede anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) eigenschappen en is dus nuttig voor ontstoken huid of huidaandoeningen zoals psoriasis en ontstoken eczeem. Lijnzaad is zeer geschikt voor de droge huid. Lijnzaad poeder kan je in bad gebruiken (pas op glad) en kan je gebruiken als packing of gezichtsmasker. Lijnzaad poeder laat zich goed mengen met hydrolaten.

Amandel olie - Amandel olie is uiteraard niet geschikt voor mensen met een noten allergie. Amandel olie een ontspannende, vette olie vol met vitamine B1, B2, B6 en een kleine hoeveelheid vitamine C. Vanwege de milde werking is amandel olie voor ieder huidtype. Een droge, verharde en ruwe huid word weer soepel met amandelolie. Vanwege de jeuk verlichtende werking is de olie ook toe te passen op huiduitslag en eczeem bij baby’s, en bij psoriasis, mits er geen sprake is van een noten allergie.

Heermoes poeder - Heermoes bevat kiezelzuur, wat erg belangrijk is voor de huid en voor de genezing van wonden. Uitwendig kent heermoes vele toepassingen bijvoorbeeld bij zwemmerseczeem en zwerende wonden en als zitbad bij ontstoken en gevoelige nieren. Omdat heermoes poeder goed werkt bij zwemmerseczeem, is het geschikt tegen dyshidrotisch eczeem. Om het kiezelzuur in het heermoes poeder vrij opneembaar te maken voor de huid, moet het kruid eerst een nacht in wat water trekken en de volgende dag aan de kook gebracht worden. Een paar minuten zacht laten doorkoken en dan kan de heermoes poeder in bad, kan het afgekoelde kookwater als gezichtswater gebruikt worden of verwerkt worden in een packing, masker of een scrub.

Sandelhout olie -Met Sandelhout olie kan je effectief wonden, huidirritaties en eczeem behandelden. Volgens moderne aromatherapeuten heeft sandelhout olie antiseptische, ontkrampende en ontstekingsremmende eigenschappen. Sandelhout olie is een etherische olie en moet dus aangelengd worden met een basis olie of een hydrolaat.

 

Gezichtscrème voor mensen met eczeem

Utsukusy heeft een crème ontwikkeld speciaal voor mensen die last hebben van eczeem. Deze crème bevat een combinatie aan heilzame en verzachtende kruiden. Hydrolaten zijn geschikt onder een crème, maar zijn ook geschikt om te mengen met een crème.

Kyoto Epiderminc problems - crème voor de gevoelige huid met eczeem klachten.
Bevat kamille, muizendoorn, linden, tijm en calendula. Beschermt de gevoelige huid en voorkomt huidproblemen zoals schilfertjes, droogtelijnen en vlekjes. Het verzacht allergische reacties en werkt ontstekingsremmend. Hydrateert en verbetert de elasticiteit van de huid. SPF 14. Gebruik een crème altijd dun als je last hebt van eczeem.

VR Vitality Restore crème  - Deze crème is speciaal ontwikkeld voor mensen met een extreem gevoelige huid. De VR crème is parfumvrij en is gericht op het herstellen van de huid. Bij actieve eczeem, combineer je deze crème met een hydrolaat om eerst de eczeem te kalmeren en om vervolgens met de crème de huid te hydrateren en herstellen.

Hieronder het overzicht van onze huidverzorgingsproducten tegen eczeem.