Huidverzorgingsproducten die verlichting geven bij gordelroos

Gordelroos is een zeer pijnlijke huidziekte. Je kunt gordelroos krijgen van het herpes zoster virus, het is dus niet erfelijk, zoals bijvoorbeeld psoriasis wel is. Het herpes zoster virus is hetzelfde soort virus wat waterpokken veroorzaakt. Bij waterpokken denken we niet aan een ernstige huidaandoening, maar als je waterpokken hebt gehad, blijft dit virus je hele leven inactief in het lichaam aanwezig. Soms kan het virus na vele jaren weer actief worden, dit gebeurt in de meeste gevallen plotseling na het 60e levensjaar in een periode waarin je een verminderde weerstand hebt. Een op de 300 mensen krijgt gordelroos, waarbij vrouwen er vaker last van hebben dan mannen.

 

Symptomen van gordelroos

Gordelroos uit zich als rode pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde jeukende blaasjes die een soort gordel vormen. Vandaar de naam ‘gordelroos’. Gordelroos komt het meest voor in het gebied van je buik of je taille, maar kan zich ook op andere plaatsen manifesteren.

 

Het verloop van gordelroos

De klachten van gordelroos zijn erg te vergelijken met de klachten van een koortslip, maar dan over een stuk groter oppervlak verdeeld van het lichaam, waardoor de klachten ernstiger zijn dan bij een koortslip. De pijnklachten verschillen naarmate de huidziekte vordert.

De plek waar de gordelroos opkomt zal eerst tintelen of gevoelig zijn, zoals dit bijvoorbeeld ook het geval is wanneer je een koortslip krijgt.

Binnen één of twee dagen wordt de aangetaste plek pijnlijk.

Op de vierde of vijfde dag kun je een rode huiduitslag krijgen en kleine, met vocht gevulde blaasjes zien. De blaasjes zitten op één begrensd gebied van je huid waar ze een soort gordel vormen. De gordelroos blaasjes kunnen heel erg jeuken en tegelijkertijd pijnlijk zijn. Je kunt je ook moe en koortsig voelen, omdat je immuunsysteem heel erg hard moet werken.

Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Soms kan je van de korstjes kleine littekens krijgen, zoals dat ook met waterpokken het geval is.

In sommige gevallen blijft de jeuk en de pijn nog lang aanhouden, maanden of zelfs jaren. Als de pijn maanden of jaren duurt dan noem je dat ‘post-herpetische pijn’.  

 

Gordelroos is besmettelijk

Gordelroos is erg besmettelijk. Je bent besmettelijk van ongeveer twee dagen vóór tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Omdat het herpes virus in alle vormen voor sommige mensen gevaarlijk is, kun je het beste in deze periode contact vermijden met:

  • (pasgeboren) Baby’s.
  • Zwangeren.
  • Mensen die nooit waterpokken hebben gehad.

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad dan kun je door iemand met gordelroos besmet raken en waterpokken krijgen. Je kunt niet rechtstreeks gordelroos krijgen.

 

Olie en lotions tegen gordelroos

Het mag duidelijk zijn dat gordelroos een hele nare en pijnlijke huidaandoening is. Gordelroos (en herpes) houdt niet zo van Calendula, Melisse en Lavendel, zodat deze kruiden een verzachting op zowel gordelroos als een koortslip kunnen geven.

  • Calendula werkt verzachtend
  • Melisse werkt jeukstillend
  • Lavendel werkt pijnstillend op de zenuwuiteinden

Hieronder onze cosmetica die de klachten van gordelroos verlichten. In dit geval gaat het om of een olie of om hydrolaten. Hydrolaten zijn 100% natuurlijke kruidenlotions die geschikt zijn voor de huid: zowel voor het gezicht als voor het lichaam en tevens geschikt zijn voor hoofdhuid en haar.

Voor een optimaal resultaat kunnen de producten met deze 3 kruiden met elkaar gemengd worden of met elkaar afgewisseld worden, naar gelang de fase waar de gordelroos in zit.

Het is ook afhankelijk van voorkeur of je liever een olie tegen gordelroos gebruikt, of een lotion tegen gordelroos gebruikt. Overigens kunnen een hydrolaat (lotion) en een olie met elkaar gemengd worden voor optimaal resultaat.

Een hydrolaat laat zich ook uitstekend mengen met een crème, voor extra verzachting wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een koortslip.