Huidverzorgingsproducten tegen psoriasis

Psoriasis is een vervelende, jeukende en ontsierende chronische ontstekingsziekte van de huid. Erfelijke aanleg speelt een grote rol bij psoriasis.

Wanneer je psoriasis hebt is je afweersysteem overactief en valt je eigen immuunsysteem de gezonde huid aan. Hierdoor worden er (plaatselijk) te veel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Op de huid ontstaan rode, schilferende plekken die vaak ook verschrikkelijk kunnen jeuken. Psoriasis is chronisch. Er is geen geneesmiddel tegen, maar toch kan je de klachten van psoriasis verminderen met het juiste gebruik van een lotion, olie of crème.

 

Verschillende vormen van psoriasis

Niet alleen is psoriasis erfelijk, maar psoriasis komt ook in verschillende vormen voor. 

Bij alle vormen van psoriasis is de huid aangedaan, alleen verschilt de positie, hevigheid én soort van de schilfering. 

  • Psoriasis vulgaris: het woord vulgaris betekent ‘gewoon’ en hiermee wordt de meest voorkomende vorm van psoriasis bedoelt. Ongeveer 75 tot 80 procent van de psoriasispatiënten heeft deze variant. 
  • Psoriasis capitis: hier zitten er rode schilferende plekken op de hoofdhuid, vooral langs de haargrens en bij de oren. Vooral omdat er meestal haar groeit op de aangedane plek, is deze vorm van psoriasis lastig te kalmeren. De schilfers blijven vaak in het haar steken, met nog meer jeuk tot gevolg.
  • Psoriasis inversa: deze variant van psoriasis bevindt zich vooral in de lichaamsplooien, zoals oksels, liezen, knieholtes, elleboog holtes, tussen de billen of onder de borsten. De lichaamsplooien zijn vaak vochtiger en door het broei-effect in zo’n plooi ontstaat bij deze psoriasis nooit de kenmerkende schilfering. Ook hebben de plekken een andere kleur, namelijk zalmroze. 
  • Psoriasis guttata: deze vorm kenmerkt zich door kleine rode vlekjes met witte schilfertjes. De vlekjes hebben de grootte van een speldenknop tot maximaal een eurocent. Psoriasis gutta is voor velen de eerste kennismaking met deze huidziekte en ontwikkeld zich vaak verder tot een andere vorm van psoriasis. 
  • Psoriasis unguium: Psoriasis van de nagels. Bij deze vorm zijn de nagels aangedaan. Vaak zitten er putjes in de nagel en zijn er witte en/of geel-bruine verkleuringen te zien. Het lijkt een beetje op een kalknagel. Deze psoriasissoort gaat meestal samen met een andere soort. 
  • Erythrodermische psoriasis: een uiterste zeldzame vorm van psoriasis waarbij meer dan 70 procent van het lichaam met rode, jeukende, schilferende plekken bedekt is.
  • Psoriasis pustulosa: Een vorm van psoriasis waar er blaasjes gevormd worden. Typisch aan deze vorm zijn de pusblaasjes. Meestal blijven deze blaasjes beperkt tot de handpalmen en voetzolen, maar ze kunnen zich ook over het gehele lichaam verspreiden. Psoriasis pustulosa treedt in aanvallen op en kan overgaan in gewone psoriasis (psoriasis vulgaris). 
  • Artritis psoriatica: hiervan spreken we als de typische psoriasis huidklachten samengaan met gewrichtsproblemen. In dit geval is het verstandig contact op te nemen met de behandeld dermatoloog voor eventuele doorverwijzing naar een reumatoloog. 

 

Cosmetica om de klachten van psoriasis te verminderen

Ondanks dat psoriasis niet te genezen is, het is immers een chronische huidaandoening, bestaat er gelukkig wel cosmetica die de klachten van psoriasis verminderen en in lichte gevallen zelfs doen verdwijnen bij dagelijks gebruik.

Psoriasis is chronisch en kan soms opvlammen. Een koude, vochtige omgeving, stress, bepaalde bacteriële infecties (streptokokken bacteriën), hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen, roken en het drinken van alcohol kunnen de ziekte doen uitbreken.

Het gebruik van een hydrolaat als huidlotion of als bodylotion al dan niet gemengd met het gebruik van een olie kan psoriasis flink doen afnemen.

Hieronder een overzicht van onze cosmetica tegen psoriasis.