Huidverzorgingsproducten tegen striae en littekens

Striae wordt ook wel eens zwangerschapsstriemen genoemd. Toch wordt striae lang niet altijd door een zwangerschap gevormd. Vaak ontstaat striae tijdens de pubertijd ten gevolge van snel groeien en toename van lichaamsgewicht. 

Juist een jonge huid is vatbaar voor het ontstaan van striae, en wanneer dat gepaard gaat met een groeispurt en/of gewichtstoename scheurt het onderhuids weefsel omdat de huid niet snel genoeg kan meerekken, en zo ontstaat er striae. Of je wel of niet striae vormt, is grotendeels erfelijk bepaald. Het gebrek aan collageen in de huid is een oorzaak van het feit dat de huid niet snel genoeg kan meerekken en groeien om het onderhuidse scheuren te voorkomen.

Een voedingspatroon kan ook meespelen, weinig water drinken en weinig verse groenten en fruit zorgen ervoor dat de huid minder vocht vasthoudt en hierdoor minder rekbaar is waardoor er sneller striae gevormd wordt.

 

Blauwe striae versus witte striae

Wanneer striae nieuw gevormd wordt, zijn de lijnen die in de huid zichtbaar worden in eerste instantie blauw, of paars blauw. Blauwe of paarse striae is nog het beste te behandelen, omdat dit de fase is waarin de huid onderhuids scheurt en het onderhuidse litteken dus nog niet volledig gevormd is.

Wanneer de striae gevormd is en ouder is, zijn de lijnen in de huid wit van kleur. Als striae wit is gekleurd is er al sprake van een gevormd onderhuids litteken. Wanneer je bruin wordt in de zon, vallen de witte strepen van de striae meer op, omdat deze onderhuidse littekens geen pigment of melanine bevatten.

 

De vorming van striae tijdens de zwangerschap

Zoals aangegeven wordt striae niet altijd tijdens een zwangerschap gevormd, maar striae wordt vaak niet voor niets als zwangerschapsstriemen aangeduid. Vooral in het laatste trimester van je zwangerschap ben je gevoelig voor striae. Dat heeft alles te maken met het feit dat je ongeboren kind vaak nog een laatste groeispurt heeft en je buik uiteraard het grootste is aan het eind van je zwangerschap. Je "draagt" je buik, waardoor de onderhuidse spanning maximaal is in het laatste trimester.

Als striae eenmaal gevormd is, is het moeilijk te behandelen. Er bestaan verschillende methodes, maar het is bijzonder moeilijk om striae volledig te verwijderen. Striae zit diep in de huid en het litteken ligt onder verschillende huidlagen.

 

Littekens

Striae is een onderhuids litteken, maar soms heb je te maken met een litteken wat op de huid is ontstaan, bijvoorbeeld ten gevolge van een wond of een operatie. Littekens in de huid worden lichter, zachter en soepeler bij het gebruik van crèmes die rosa mosqueta (rozenbottel) olie bevatten. Ook wierook is erg prettig om te gebruiken wanneer je een litteken soepeler en lichter wil maken.

 

Cosmetica tegen striae en littekens

Het hydrateren van de huid, door gezonde voeding en door het gebruik van cosmetica kan striae voorkomen worden of kan de zichtbaarheid van je striae doen afnemen. Vooral producten die de natuurlijke collageen aanmaak in de huid stimuleren gaan striae goed tegen.

Hieronder onze cosmetica die in te zetten is tegen littekens en striae.