Huidverzorgingsproducten voor een vochtarme huid

Vochtarme huid

Wanneer je last hebt van een droge huid, heb je per definitie last van een vochtarme huid, maar soms maakt een droge huid ook te weinig talg aan om de huid te vetten. Ook als je een vette huid hebt is dit  meestal geen vochtarme huid, maar wanneer de barrièrefunctie van de huid verstoord is, kan je een huid hebben die zowel vet als vochtarm is. Cosmetica voor een vette huid die te agressief is, maar ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen een vochtarme huid veroorzaken.

 

Oorzaken van een vochtarme huid

Een vochtarme huid kan verschillende oorzaken hebben.

 • De verdamping uit de huid is te groot bijvoorbeeld door een luchtvochtigheid lager dan 60% of een beschadigde barrièrefunctie van de huid, waardoor vocht niet goed in de huid blijft. Externe factoren zoals verwarming, airconditioning, te veel zonnen, en onvoldoende frisse lucht spelen hier absoluut een rol.
 • De huid bevat te weinig stoffen die water vast kunnen houden, de weerstand van de huid is eigenlijk te laag geworden. Vaak concluderen mensen dat ze een gevoelige huid hebben ontwikkeld, omdat er klachten en huidirritaties ontstaan. Er zijn hier verschillende factoren aan te wijzen, maar het gebruik van de verkeerde cosmetica voor je huidtype is hier vaak een grote oorzaak van deze klachten.
 • Het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid is te traag. Hier is sprake van een verstoorde of vertraagde stofwisseling in de huid die vaak ook weer veroorzaakt wordt door vervuiling, slechte voeding, slechte of ongeschikte reiniging van de huid en verkeerd gebruik van cosmetica.

 

Kan je een vochtarme huid krijgen door verkeerd gebruik van cosmetica?

Ja. Een vochtarme huid wordt bijna altijd veroorzaakt wordt door verkeerd gebruik van cosmetica, of liever gezegd gebruik van te agressieve cosmetica. Berucht zijn te agressieve schuimende reinigers en zuiverende maskers, veelvuldig douchen, boenen of badderen, irriterende cosmetica met bijvoorbeeld een te hoge dosis salicylzuur en te vaak scrubben. Hierdoor gaat de barrièrefunctie van de huid kapot en raken we natuurlijke vocht vasthoudende stoffen in onze huid kwijt. Het gevolg is een huid die droogtelijntjes of schilfertjes vertoont, er moe uitziet, trekkerig of geïrriteerd aanvoelt maar toch ook last kan hebben van onzuiverheden. Dit wordt een vochtarme huid genoemd.

 

Helpt alleen met water reinigen tegen een vochtarme huid?

Vaak geven mensen in de salon of in de webshop aan dat ze hun huid alleen met water reinigen omdat ze last hebben van een vochtarme huid. Hoe krom het ook klinkt, water op je huid aanbrengen, onttrekt eigenlijk alleen maar vocht aan de toch al vochtarme huid. Water is uitdrogend voor de huid. We hebben allemaal wel eens gerimpelde vingertoppen gehad van lekker lang badderen of douchen. Hieraan is duidelijk te zien dat in water liggen juist vocht onttrekt aan de huid, in plaats van vocht toevoegt.

 

Helpt veel water drinken tegen een vochtarme huid?

Veel water drinken draagt zeker bij aan een goede gezondheid en een goede stofwisseling in de huid, maar met water drinken alleen kom je niet van een vochtarme huid af. Dit komt omdat het grote ontstaan van een vochtarme huid vaak niet door te weinig water drinken is veroorzaakt, maar door het gebruiken van te agressieve cosmetica.

 

De barrièrefunctie van je vochtarme huid verbeteren

Als je een vochtarme huid hebt dan is het belangrijkste er te voor te zorgen dat de barrièrefunctie van je huid weer sterk en gezond wordt. Je huid wordt weerbaarder, steviger en kan zich beter beschermen tegen bacteriën, schimmels en virussen. Op de pagina over de gevoelige huid, leggen we al uit dat vaak de weerstand van de huid verstoord is geraakt en dat de weerstand van de huid weer hersteld kan worden. Stoffen die helpen de barrièrefunctie van je huid te herstellen zijn bijvoorbeeld vitamine C en vitamine B3. Vitamine B3 tref je onder andere aan in klaver.

 

Werkzame stoffen in cosmetica tegen een vochtarme huid

Er zijn ook hydraterende stoffen die de vochtbalans in de huid kunnen verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Hieronder vind je enkele voorbeelden van stoffen die dit kunnen.

 • Glycerine wordt zeer veel gebruikt in cosmetica. Het is zeer hydraterend en goed in combinatie met hyaluronzuur en het voelt zacht en glad aan. Glycerine is voornamelijk geschikt voor de normale tot droge huid, omdat glycerine de huid "terug vet".
 • Hyaluronzuur een veel voorkomend ingrediënt in veel anti-rimpelcrèmes en gaat vooral droogte lijntjes tegen. Hyaluronzuur is een huideigen stof en zorgt voor een diepe hydratatie in de huid. Iets wat je heel erg nodig hebt als je last hebt van een vochtarme huid. Hyaluronzuur heeft een goed vocht vasthoudend vermogen en werkt goed in combinatie met glycerine of (plantaardig) collageen.
 • (Plantaardig) Collageen Kan net als hyaluronzuur goed water binden. In cosmetica wordt vaak de plantaardige vorm gebruikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet het niets aan je rimpels, maar zorgt plantaardig collageen meer voor de vochthuishouding in je huid en helpt het bij de versteviging van de gezichtscontouren.
 • Anti-oxidanten tref je vaak aan in de vorm van Vitamine C, maar ook bijvoorbeeld resveratol (vitamine A) uit blauwe druif is een krachtige anti-oxidant. Anti oxidanten beschermen de cel structuur en voorkomen een verkeerde celdeling.
 • Plantaardige oliën
  Denk aan jojoba olie, rosa mosqueta olie, rozenhout of sandelhout olie. Deze helpen de huid vocht vasthouden en bevatten ook nog anti-oxidanten.
 • Glycolzuur verbetert de vochtbalans van de huid en verwijdert schilfertjes, mits gebruikt in lage concentraties! Het overmatig gebruik van glycolzuur peelt te huid weer te veel, waardoor je juist weer vocht in de huid verliest. Glycolzuur wordt vaak AHA genoemd en is vaak afkomstig van rietsuiker, fruit of melk.

 

De huid tijdelijk afsluiten om de stofwisseling en vochthuishouding in de huid te stimuleren

Een vochtarme huid heeft naast cosmetica die vocht toevoegt aan de huid, ook vaak baat bij cosmetica die de huid tijdelijk afsluit. Hierdoor worden de onderste huidlagen gestimuleerd en moeten de huidlagen hun stofwisseling versnellen. Dit heeft ook een betere vochthuishouding in de huid tot gevolg. Dit "afsluiten" kan bijvoorbeeld heel goed met een hydraterend masker wat al dan niet hard wordt. Pas hierbij wel op met agressief reinigende maskers, het is echt van belang dat het om een hydraterend masker gaat en dat het masker zacht reinigt.

 

Het reinigen van de vochtarme huid

Voor een vochtarme huid is echt de tip om een zachte reinigende creme te gebruiken, in plaats van een schuimende facewash te gebruiken. Het is belangrijk voor de vochtarme huid om weinig te scrubben (1x in de week) en als je een scrub gebruikt om dan een zachte scrub te gebruiken, bij voorkeur eentje zonder scherpe korreltjes.

 

Verzorging van de vochtarme huid

Verzorg de vochtarme huid met hydraterende crèmes en gebruik een voedende toner lotion die op de huid kan blijven zitten, zoals een hydrolaat.

Een hydrolaat is een natuurlijk product, gemaakt van water en kruiden die samen gedestilleerd worden. De werkzame stoffen van de plant binden zich hierdoor aan het water en hierdoor kan je de vitamines, mineralen, aminozuren, liganen en etherische olie uit de plant goed in de huid opnemen.

Gebruik hydraterende maskers waarmee je de huid tijdelijk afsluit om de stofwisseling in de huid te stimuleren.

 

Wees spaarzaam met glycolzuur en salicylzuur als je een vochtarme huid hebt

Wees vooral voorzichtig met cosmetica waar een hoge concentratie glycolzuur en vooral salicylzuur in zit. Deze producten zijn vaak erg effectief, je huid ziet er prachtig uit, maar vaak heb je niet door dat je te veel van je huidlaag hebt weggehaald, omdat deze zuren je eigenlijk een chemische peeling geven. Je verbrand sneller in de zon wanneer je cosmetica met salicylzuur gebruikt, en het missen van een huidlaag betekent ook dat het vocht in je huid sneller verdampt en dus droog en stug gaat aanvoelen. Je reactie kan dan zijn dat je opnieuw naar cosmetica met een hoge concentratie aan salicylzuur grijpt, omdat dit de huid weer zacht en stralend maakt, maar eigenlijk kom je van de regen in de drup en creëer je onbedoeld een vochtarme huid.

 

Het herstellen van de vochtarme huid

Wanneer de huid verstoord is waardoor er een vochtarme huid is ontstaan, kan het zijn dat je huid in het begin reageert als je met de cosmetica van Utsukusy begint. Dit is geen allergische reactie, maar een herstel reactie van de huid. Het komt voor dat je bijvoorbeeld in de eerste dagen dat je de Bijin Facial cleanser cream gebruikt, last krijgt van wat bultjes. Deze verdwijnen weer na een paar dagen. Onze reinigende creme stimuleert de stofwisseling in de huid, waardoor de huidlagen weer "met elkaar gaan praten". Hierdoor worden onderhuidse onzuiverheden naar buiten gewerkt en herstelt de vochthuishouding in de huid. De gevoelige, droge huid, een vochtarme huid tot en met de vette huid knapt op van deze niet schuimende, zacht maar effectief reinigende creme.

 

Crèmes en lotions tegen een vochtarme huid

Hieronder een overzicht van onze cosmetica, lotions, oliën, serums en crèmes en maskers die geschikt zijn voor de vochtarme huid.