Huidverzorgingsproducten tegen een zuurstof arme huid

Een zuurstof arme huid. Er is niet heel erg veel over bekend terwijl meer mensen last hebben van een zuurstof arme huid dan dat we realiseren. Wat zijn nou de kenmerken van een zuurstof arme huid?

 

Kenmerken van een zuurstof arme huid

  • Bleke huid
  • Slechte doorbloeding in de huid
  • Vale huid
  • Vermoeide huid
  • Vergrootte poriën zonder dat dit perse voor extra onzuiverheden of mee-eters zorgt op latere leeftijd
  • Diepe onderhuidse onzuiverheden op latere leeftijd (verstoorde stofwisseling)
  • Cosmetica die op de huid blijft liggen, niet meer door de huid opgenomen wordt of er bij warm weer uit zweet
  • De huid ziet er slapper uit
  • Soms juist weer een erg glimmende huid, die vaak met een vette huid verward wordt maar dat er bij gebruik bij producten tegen een vette huid blijkt dat de huid daar niet van opknapt

 

Als je huid je crème niet meer kan opnemen heb je last van een zuurstof arme huid

De huid moet ademen. Het is een open deur die we intrappen, maar toch merken wij in de schoonheidssalon dat mensen niet realiseren dat de huid je grootste, en ook nog ademende, orgaan is.

We krijgen heel erg vaak te horen dat het lijkt alsof je huid een crème niet (meer) opneemt, maar we horen eigenlijk nooit iemand zeggen dat ze een zuurstof arme huid hebben. Dit terwijl we wel van onze klanten horen dat ze een gevoelige huid of een vochtarme huid heeft. Een zuurstof arme huid kom vaker voor dan je denkt!

Soms is dat ook nog eens bijzonder zichtbaar in de regen, waarbij je dagcrème los komt van de huid, of juist in de zon, waardoor je overmatig gaat transpireren en de crème als het ware uit elkaar begint te vallen in water en vetten boven op je huid. De huid voelt dan vettig of zelfs plakkerig aan en niemand houdt van het gevoel dat je als het ware je crème weer uitzweet.

 

Een verstopte huid is vaak een zuurstof arme huid

Een huid die verstopt is geraakt doordat er sprake is van een zuurstof arme huid, kan behalve niet meer goed opnemen, vaak ook niet meer zo goed uitscheiden. Ben je een 25 plusser en heb je nog steeds last van onzuiverheden, puistjes, acne of echte diepe onderhuidse ontstekingen die niet doorbreken of uitgedrukt kunnen worden? Dan is het toch wel de moeite waard om eens na te gaan of je last hebt van een zuurstof arme huid. Het is namelijk te verhelpen!

Zuurstof is onmisbaar voor alle leven. Ook weer zo'n open deur die we voor je intrappen. Je weet het, maar het is niet een gedachte die dagelijks in je opkomt. Een constante zuurstoftoevoer is noodzakelijk voor de huidcellen om het metabolisme goed en gezond op gang te houden. Onze stofwisseling is sneller wanneer we meer zuurstof in onze cellen kunnen opnemen. Ook sportprestaties zijn beter wanneer we veel zuurstof in ons bloed kunnen opnemen.

 

Oorzaken van slechtere zuurstof opname in de huid

Een grote oorzaak van slechtere zuurstof opname is sigarettenrook. Niet alleen in de longen en in het bloed, maar ook in de huid wordt zuurstof minder goed opgenomen ten gevolge van roken. Zonder voortdurende zuurstoftoevoer raken onze cellen sneller uitgeput. Ze krijgen te maken met de zogenoemde hypoxische stress.

De lucht in steden is helaas arm aan zuurstof. Daarnaast zijn vervuiling, zware metalen, bacteriën, verwarming, airconditioning, slechte voeding (vitamine, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten), te weinig of onregelmatige slaap, uitlaatgassen en vooral ook het verkeerd gebruik van cosmetica factoren die de verstikking van de huid verhogen. Door verstikking en overbelasting raakt onze huid uitgeput, ze verliest haar energetisch vermogen en uiteindelijk is dat te zien in de huid, waardoor we weer spreken van een zuurstof arme huid.

 

Vrije radicalen in de huid en oxidatieve stress

Een zuurstof arme huid heeft te kampen met een daling van de cel activiteit waardoor er een overproductie van vrije radicalen in de cellen plaatsvindt. Deze overvloed aan vrije radicalen, veroorzaakt een keten van biochemische reacties die resulteren in de veranderingen van het cellulair metabolisme. Dit heet weer oxidatieve stress.

 

Crèmes die oxidatieve stress en vrije radicalen tegen gaan

Cosmetica, crèmes en olie die onverzadigde vetzuren, (plantaardig) squaleen en anti-oxidanten bevat, gaan de oxidatieve stress in de zuurstof arme huid tegen.

Eerder noemden we al het verkeerd gebruik van cosmetica. Wanneer er bijvoorbeeld te agressieve cosmetica of een te agressieve schuimende facewash wordt gebruikt, kan je huidlagen beschadigen en dit leidt vaak weer tot een vochtarme huid.

 

De zuurstof arme huid heeft een diepe maar zachte reiniging nodig

De zuurstof arme huid wordt vaak weer veroorzaakt door onvoldoende of verkeerd reinigen van de huid, gecombineerd met sommige cosmetica producten. Zo maken siliconen in een crème de huid zijdezacht en soepel en er wordt aangenomen dat siliconen in een crème niet slecht zijn voor de huid en zelfs helpen bij diverse klachten zoals een droge huid en acne, maar er zit wel een kanttekening bij.

Wanneer je een crème gebruikt met siliconen moet je echt dagelijks twee keer per dag de huid grondig reinigen. Bij verkeerd of onvoldoende reinigen van de huid, gecombineerd met siliconen in cosmetica, verstopt de huid en kan deze slecht zuurstof opnemen. De huid raakt verstopt, vermoeid en dit kan huidproblemen veroorzaken en leiden tot een vroegtijdige veroudering van de huid.

 

Crèmes tegen een zuurstof arme huid die de stofwisseling in de huid stimuleren

Hieronder ons overzicht aan cosmetica, olie, lotions (hydrolaten), reinigingscrèmes, serums en crèmes die de huid weer zuurstof laten opnemen zodat deze vrijuit kan ademen en kan herstellen.